In de landbouw worden diverse soorten mest gebruikt voor het onderhouden van de bodem, zo ook organische meststoffen. Zover niets nieuws onder zon, maar belangrijk om toe te voegen is dat het gebruik van organische meststoffen geen wondermiddel is voor de korte termijn in de landbouw. Het kan juist beter gezien worden als een rotatie-meststof voor de lange termijn.
Het jaarlijks toepassen zorgt voor het op peil houden van het organische stofgehalte in de bodem en bodemleven. Daarnaast biedt een organische meststof een compleet pakket aan voedingselementen die niet allemaal in één keer vrijkomen, maar juist op verschillende momenten hun werk doen.
Het slow-release principe van organische meststoffen
De verschillende voedingsstoffen of nutriënten uit organische meststoffen komen op verschillende momenten vrij en zullen niet in één keer beschikbaar worden gesteld aan de bodem en plant. Het vrijkomen van de voedingsstoffen gebeurt vertraagd, via het zogenoemde ‘slow-release’ principe. Bekijk per nutriënt hoe en wanneer deze vrijkomt:
- Stikstof: 60% van de stikstof komt vrij tijdens het groeiseizoen. 40% ervan ligt vast in de organische stof en volgt later.
> Lees meer over het vrijkomen van stikstof - Fosfaat: 33% Van de beschikbaarheid van fosfaat neemt toe en wordt snel vastgelegd in de bodem.
- Kalium: <90% van de kali wordt snel beschikbaar gesteld aan de plant.
- Calcium: 60% van de calcium komt vrij in de eerste 3 maanden.
- Magnesium: 100% van de magnesium komt vrij in de eerste 3 maanden.
- Sporenelementen: deze werken in combinatie met andere elementen. Het zijn aanjagers van vele processen in de bodem en worden bij iedere toepassing opgepikt door het gewas.
- Organische stof: met regelmaat organische stof aanvoeren zorgt voor optimale stimulatie van het proces van mineralisatie in de bodem. Het bodemleven kan in leven blijven omdat continu voedsel wordt aangeboden. Hierdoor ontstaat een stabiel proces in de bodem waarbij voedingsstoffen vrijgemaakt kunnen worden tijdens de groei van de gewassen.
“Vanuit de waarnemingen in het veld is vooral later in het groeiseizoen te zien dat het gewas langer vitaal blijft door het langer groen blijven van het loof.”
(op basis van gewaswaarnemingen in consumptieaardappelen).